De tram in… Le Mans

by

Tram Le Mans

“In een tijdsbestek van 10 maanden is mijn omzet verdubbeld!”. Caféhouder Rachid is razend enthousiast over de pas aangelegde tram in Le Mans. In 2007 is de eerste tramlijn aangelegd in de West-Franse stad. Rachid is niet de enige die positief is over de tram, de inwoners, ondernemers en bezoekers van de buitenwijk Les Sablons zijn vrijwel zonder uitzondering blij met het nieuwe vervoermiddel.

In het stadsgewest rond Le Mans wonen zo’n 290.000 mensen, waarvan bijna 150.000 in de gemeente zelf. Het tramnetwerk, dat inmiddels uit twee lijnen bestaat, verbindt onder andere de universiteit, het ziekenhuis, het stationsplein, de oude binnenstad en enkele buitenwijken. Een van deze buitenwijken is Les Sablons, een wijk met 15 à 20.000 inwoners ongeveer 3 kilometer buiten het centrum. Deze kenmerken maken Les Sablons vergelijkbaar met Paddepoel en Selwerd samen.

tramkaart le mans

Tramkaart van Le Mans. De wijk 'Les Sablons' is gelegen aan de aftakking onder in beeld.

Les Sablons is geheel opgeleefd door de komst van de tram. De weekmarkt wordt door veel meer mensen bezocht en de winkels ontvangen meer klanten. Hadriya, de bazin van een Oosterse winkel: “Mensen die ik nog nooit eerder gezien had zijn sinds de komst van de tram ineens vaste klanten. We verkopen nu meer.” En niet alleen de ondernemers zijn enthousiast. De 71-jarige gepensioneerde Chata vertelt: “Een ritje met de bus vond ik altijd te lang duren en daardoor kwam ik niet zo vaak buiten. Nu neem ik de tram bijna elke dag.”

De feiten

 • Totale tracélengte: 15,4 kilometer
 • Aanlegkosten: circa 302 miljoen Euro
 • Aanlegperiode: maart 2005 tot november 2007 (inclusief testen)
 • Aantal haltes: 30
 • Gemiddeld aantal passagiers per werkdag: 48.000
 • Frequentie in spitsuur: elke 4,5 minuten
 • Tramtype: Citadis 302 (rijdt ook in Rotterdam)
 • Meer informatie: Wikipedia (Frans), TramwayDuMans.fr (Frans) of deze brochure (PDF) met veel beeldmateriaal.

Bronnen: LeMans.MaVille.com, Ville du Mans

Tags: , ,

Eén reactie to “De tram in… Le Mans”

 1. De ‘renaissance du tramway’ in Frankrijk « GroningerTram.com ::: Zeg ja tegen de tram in Groningen Says:

  […] tram in een stroomversnelling geraakt. Onder andere Lyon (2001), Le Mans (2007, zie ook ‘De tram in… Le Mans‘), Montpellier (2000), Mulhouse (2006), Nice (2007), Orléans (2000) en Valenciennes (2007) […]

Reacties zijn gesloten.