De tram in… Vitoria

by

locatie Vitoria in Spanje

Locatie van Vitoria (230.000 inw.)

Bij de aanleg van de eerste tramlijn werd gerekend op ongeveer 330.000 passagiers per maand. Binnen een jaar ligt het record al veel hoger, met 514.468 instappers in de maand september. De nieuwe tram in de Noord-Spaanse stad Vitoria (ook bekend onder de Baskische naam Gasteiz) werd op 23 december 2008 in gebruik genomen, en heeft sindsdien al bijna vier miljoen passagiers vervoerd, ondanks dat de bevolking in eerste instantie zeer sceptisch was.

Geschiedenis

Tranvia Vitoria (bron: elcorreodigital)

De tram 's avonds

De provincie Baskenland en het bestuur van Vitoria hadden in 1995 al het plan om een tramlijn aan te leggen, de financiering was zelfs al rond. Door de sceptische houding van de bevolking en de gemeenteraad werd het plan echter niet doorgezet. Nadat in 2002 in de naburige stad Bilbao een tramlijn is aangelegd, sloeg de stemming echter om. In Bilbao, bekend van het Guggenheimmuseum, werd de tram een succes en de bevolking en de raad van Vitoria werden ook enthousiast. Ze gingen achter de bouw van een ‘tranvía’, zoals de tram in het Spaans heet, staan. Na uitvoerige voorbereidingen is in december 2008 de eerste lijn geopend en in juli 2009 de tweede.

De lijnen

tramkaart vitoria

Tramkaart van Vitoria

Het netwerk bestaat momenteel uit twee lijnen. De eerste lijn voert van het stadscentrum naar de buitenwijk Lakua. De tweede lijn loopt van het stadscentrum naar Abechuco, een dorpje net ten noorden van de stad. Het eerste deel hebben beide lijnen een gezamenlijk traject, die onder andere het Baskische parlement, conferentiecomplex “Europa” en de universiteit aandoet. Lijn 1 rijdt verder langs het ziekenhuis naar de grote wijk Lakua. Lijn 2 rijdt ook een stuk door dezelfde wijk, langs het grootste park van de stad, enkele scholen en een industrieterrein naar het dorp Abechuco met 3.500 inwoners.

TUVISA, het gemeentelijk vervoerbedrijf van Vitoria, heeft bekendgemaakt dat het gebruik van het openbaar vervoer is gestegen door de introductie van de tram. De tien trams die op de twee lijnen rijden vervoeren een derde van het totaal aantal passagiers (12.600.000 per jaar) in de stad! Voor de overige 67% zijn 73 bussen nodig die op 17 lijnen rijden.

Virgen Blanca

EuskoTran Vitoria vrije baan

De tram op een grasbaan

Elk jaar wordt begin augustus in Vitoria het festival ‘Fiestas en honor a la Virgen Blanca’ gevierd. Dit traditionele feest ter verering van “Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Sneeuw” trekt jaarlijkt vele bezoekers. Dit jaar konden deze bezoekers voor het eerst gebruik maken van de nieuwe tram, en dat werd ook gedaan. Met 21.498 passagiers was 5 augustus jl. de drukste dag voor de tram tot nu toe. Op een normale werkdag maken ongeveer 15.000 mensen gebruik van de tram, op een weekenddag 7.000.

De feiten

  • Totale tracélengte: 9 kilometer
  • Aantal haltes: 17
  • Gemiddeld aantal passagiers per werkdag: 15.000
  • Frequentie: op het gemeenschappelijke traject elke 7,5 minuten. Op de twee trajecten in het noorden van de stad elke 15 minuten (van 6:30 tot 22:00 uur)
  • Tramtype: CAF lagevloerstram
  • Meer informatie: Tranvía de Vitoria (Spaans), El Tranvía llega a Vitoria (Spaans)

Tags: , , ,