De Oosterstraatvarianten

by

Onlangs zijn op deze website in het artikel “Strengelspoor in de Oosterstraat?” de achtergronden van strengelspoor beschreven. Het projectbureau RegioTram heeft een aantal varianten voor strengelspoor in de Oosterstraat geschetst. In het voorkeurstracé van het projectbureau komt er 80 meter strengelspoor, een groep ondernemers uit de straat pleit voor 240 meter.

Het projectbureau RegioTram heeft vier mogelijke varianten gegeven voor de Oosterstraat. Enkele ondernemers uit de Oosterstraat hebben een vijfde alternatief bedacht. In alle varianten is strengelspoor betrokken.

 • A. Dit is de variant uit het voorkeurstracé van het projectbureau. In dit geval komt er strengelspoor aan de noordkant van de Oosterstraat, tussen de halte en de bocht bij de Poelestraat. Er is dan 80 à 90 meter strengelspoor.
 • B. Bij deze variant komt er strengelspoor vanaf de Carolieweg tot voorbij de bocht bij de Poelestraat. Alleen de halte wordt in dubbelspoor uitgevoerd. Er is dan tussen de Carolieweg en de halte 60 meter strengelspoor, en ten noorden van de halte nog 125 meter.
 • C. Vanaf de Carolieweg tot voorbij de bocht bij de Poelestraat strengelspoor. Bij deze variant komt er geen halte in de Oosterstraat. Er is in totaal 240 meter strengelspoor.
 • D. Vanaf de zuidkant tot en met de halte is er dubbelspoor. Vanaf de halte tot voorbij de bocht bij de Poelestraat komt er 125 meter strengelspoor.
 • E. Dit is geen officiële variant, maar een idee van enkele ondernemers uit de Oosterstraat. In dit geval komt er strengelspoor van de Carolieweg tot voorbij de bocht bij de Poelestraat. In tegenstelling tot variant C komt hierbij wel een halte in de straat. Deze halte zal dan niet in dubbelspoor uitgevoerd worden, waardoor de trams langer op elkaar moeten wachten.

In alle gevallen wordt het gedeelte van de Oosterstraat tussen het Zuiderdiep en de Carolieweg uitgevoerd in dubbelspoor. Hier kunnen trams dan op elkaar wachten.

Er is nog geen beslissing gevallen welke van de varianten er gekozen wordt. Waarschijnlijk maakt het projectbureau en/of B&W daar binnenkort een beslissing over.

UPDATE 12 februari 2010: In het voorlopig ontwerp voor lijn 1 is gekozen voor variant C. De halte Zuiderdiep wordt wat meer naar het oosten geplaatst dan in bovenstaand kaartje.

Tags: , ,

2 Reacties to “De Oosterstraatvarianten”

 1. Stadspartij draagt 19 punten aan tegen Regiotram « GroningerTram.com ::: Zeg ja tegen de tram in Groningen Says:

  […] duidelijk, omdat er nog geen definitieve keuze is gemaakt voor een strengelspoorvariant. (Zie ook ‘De Oosterstraatvarianten’). Ook hier is de Leidsestraat in Amsterdam een mooi […]

 2. Strengelspoor in de Oosterstraat? « GroningerTram.com ::: Zeg ja tegen de tram in Groningen Says:

  […] In het artikel “De Oosterstraatvarianten” worden de mogelijkheden voor de Oosterstraat […]

Reacties zijn gesloten.