Raad blijft in meerderheid voor tram

by

(update 4 maart 2010 19:20u: de laatste restzetel is van het CDA naar D66 gegaan) De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is bekend. Voor de tram is de uitslag positief, de ruime meerderheid van de gemeenteraad van Groningen blijft voor de tram. Op basis van de standpunten van de verschillende partijen (toegelicht in het artikel ‘Meeste partijen voor de Regiotram’) is de zetelverdeling als volgt:

Zetelverdeling gemeenteraad Groningen 2010-2014 inzake tram


De groene bolletjes staan voor pro-tramzetels, de rode voor anti-tramzetels. De grijze bolletjes zijn van partijen die geen uitgesproken standpunt hebben. De Stadspartij heeft vijf zetels gehaald. Dit is de enige anti-trampartij die in de gemeenteraad komt. De pro-trampartijen krijgen 23 zetels.

De afgelopen vier jaar vormden PvdA, SP en GroenLinks de coalitie. Deze drie pro-trampartijen hadden samen 24 van de 39 zetels. De komende vier jaar hebben deze partijen 18 zetels: Pvda 9, SP 4 en GroenLinks 5. De andere drie partijen die voor de Regiotram zijn krijgen 5 zetels: ChristenUnie 2, Student&Stad 1 en CDA  2.

De Stadspartij, die tegen de tram is, gaat van 2 naar 5 zetels. De andere uitgesproken anti-trampartij, de PVG, heeft te weinig stemmen gekregen voor een zetel. Dit maakt dat 5 van de 39 zetels naar een anti-trampartij gaan. D66 (van 2 naar 4 zetels) is tegen een regiotram maar voor een stadstram, de VVD (van 5 naar 6) wil graag een Translohr en de Partij voor de Dieren (van 0 naar 1) heeft niets over de tram in het verkiezingsprogramma staan.

Op StadStemt.nl meer informatie over de verkiezingen in de gemeente Groningen. Houd GroningerTram.com de komende tijd in de gaten voor de ontwikkelingen op het gebied van de tram. Voor de zomer zullen de nieuwe gemeenteraad en provinciale staten de knoop gaan doorhakken.

Tags: , , ,