Ambitieuze regiotramplannen in Drenthe

by

Onlangs heeft de provincie Drenthe het document ‘Railvisie Drenthe 2040′ naar buiten gebracht. Het uitgebreide rapport geeft een overzicht van de geplande, gewenste en mogelijke ontwikkelingen in de provincie op het gebied van spoorwegen en trams. Een van de hoofddoelen van de Railvisie is het “inspelen op kansen die door de plannen van de omliggende regio’s ontstaan”. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de Regiotram in Groningen, en de provincie Drenthe heeft veel plannen voor regiotramlijnen vanuit de Stad naar het zuiden.

Door de groeiende pendelstromen worden de steden (Groningen, Assen, Emmen) steeds slechter bereikbaar per auto. “Ingezet moet worden op een breed pakket van maatregelen voor auto, OV, fiets en goederenvervoer”, aldus de Railvisie. De provincie heeft bij meerdere buslijnen onderzoek gedaan naar het aantal reizigers, en onderzocht of het uitkan de bussen te vervangen door een tramlijn.

In de Railvisie staat dat vooral de corridor Emmen – Groningen interessant is. Volgens de provincie is het rendabel om van Groningen via Haren, De Punt, Zuidlaren, Gieten en Borger viermaal per uur een tram naar Emmen te laten rijden. Ook is het een mogelijkheid het eindpunt bij Gieten te leggen, en naar Emmen treinen te laten rijden. Een regiotram (twee keer per uur) van Groningen via Eelde, het vliegveld en De Punt naar Assen behoort ook tot de mogelijkheden. Een tram naar Emmen via Veendam is vooralsnog niet haalbaar. Een tram naar Roden moet nog onderzocht worden.

Naast de trams naar verschillende plaatsen is de provincie Drenthe ook een voorstander van een nieuwe spoorlijn van Groningen naar Heerenveen. Er zou dan een trein van Assen via Groningen naar Leek, Drachten en Heerenveen kunnen gaan rijden.

Eindbeeld Railvisie

In de Railvisie zijn bij De Punt en Gieten knooppunten voorzien. Bij De Punt zouden de regiotrams naar Gieten (en Emmen) en Assen samen kunnen komen, en zou een overstap vanuit de auto gerealiseerd kunnen worden. In Gieten kan een kruispunt van spoorwegen gerealiseerd worden, waarbij de lijn Groningen-Emmen de mogelijke nieuwe lijn Assen-Veendam kruist.

Naast alle plannen van Drenthe voor regiotram en -treinlijnen richting Groningen staan in plan ook ideeën voor onder andere een passagierstrein van Coevorden via Duitsland naar Twente, een regiotram van Zwolle naar Meppel en een sneltrein van Emmen naar Zwolle. Het gehele document (82 pagina’s) is op internet na te lezen: Railvisie Drenthe 2040 (pdf).

Tags: , ,

Eén reactie to “Ambitieuze regiotramplannen in Drenthe”

  1. Dirk Says:

    Goedkope olie wordt schaarser,dus zo snel mogelijk deze spoorplannen uitvoeren!!!!

Reacties zijn gesloten.